12 Eylül döneminin siyasî suçlularına sicil affı geliyor


1980 darbesi döneminde siyasî suçlara karışanlara sicil affı geliyor. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmayla, Adli Sicil Kanunu’nda değişiklikler yapılacak. Darbeden dolayı halen cezaevinde bulunanlar serbest kalırken, sicillerinden dolayı mesleklerini icra edemeyen tıp, hukuk ve mühendislik mezunları işlerinin başına dönebilecek.

12 Eylül 1980 askerî darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edilirken, o dönem fikirlerinden dolayı mağduriyet yaşayanlar için bazı kanunlarda değişiklik yapılması için düğmeye basıldı. Çalışma, askerî mahkemelerce ceza almış, infazı gerçekleştirilmiş, şartlı salı vermeden yararlanmış ve halen cezaevinde tutuklu olanlarla hukuk, tıp ve mühendislikten mezun olmuş ancak sicillerinden dolayı mesleklerini icra edemeyenleri kapsayacak. Çalışmanın içeriğinde, “01.06.2005 tarihli 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 9. ve 12. maddesinde değişiklik yapılması; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 5. maddesinde değişiklik yapılması; 13.12.2004 tarihli 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a geçici madde eklenmesi” yer alıyor. Yapılacak yeni düzenlemeye, 12 Eylül döneminde mağdur olan ve şu an avukatlık yapan sağ ve sol görüşlü isimler de destek veriyor. Yasa taslaklarıyla ilgili kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgi verildi. Taslağın kısa bir süre sonra Bakanlar Kurulu’na gelmesi ardından da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmesi bekleniyor.

Değişikliğin kanunlaşması durumunda hâlâ cezaevinde bulunan bir kısım sağ ve sol görüşlü hükümlüler salıverilecek. Cezaevinde bulunan sol görüşlü Muzaffer Öztürk, Tahir Canan ile sağ görüşlü Haluk Kırcı, Ramazan Çepni, İsmail Fuat Tarhan, Mahir Kavalcı, tahliyesi gerçekleşecekler arasında yer alacak. Halen kaçak durumunda olan Mahmut Gül ile Cevdet Yayla da bu yasadan faydalanacak ve firari durumları kalkacak. Avukatlık Kanunu’nda yapılacak değişiklikle de avukatlık ruhsatları elinden alınanların, yargı süreci beklenmeden mesleğe kabulü sağlanacak.

‘O DÖNEM KEYFî UYGULAMALARLA ADİL YARGILAMA YAPILMADI’

Kanundaki değişiklik çalışmasını yürütenlerden biri de 12 Eylül 1980’den sonra 11 yıl 11 gün cezaevinde kalan Avukat Osman Başer. O dönem keyfi uygulamalarla adil yargılama yapılmadığını ifade eden Başer, Türkiye genelinde darbe dönemindeki mağdur insanların tespiti ve mağduriyetlerin giderilmesi için bir çalışma yaptıklarını söyledi. Başer, “BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, MHP Meclis İdare Amiri Ali Uzunırmak ile AK Parti Manisa Milletvekili Ahmet Selçuk Özdağ yasa taslaklarının çıkması için birlikte hareket edeceklerini taahhüt ettiler.” diye konuştu.


Konular