adli sicil kaydı

SABIKA KAYDI SORGULAMA

Sabıka Kaydı Sorgulama Yapmak isteyenler için internet üzerinden sabıka kaydı sorgulamaları yapılamamaktadır. Aşağıdaki uzun açıklama bunun nedenini anlatmaktadır. Adli sicil ve sabıka kaydı sorgulama işlemleri için bizzat adli merciye başvuru yapmanız lazımdır..

* * *

Adli Sicil Yönetmeliğinin 4. maddesine göre;
Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işlemiş olan yabancılara ait bütün adlî sicil kayıtları, Genel Müdürlükteki merkezî bilgi işlem sisteminde tutulur. Anılan kayıtların güncelleştirilmesi, düzenlenmesi, düzeltilmesi ve onLine sistemle mahallî adlî sicillere ulaştırılması görevi de merkezi adlî sicil tarafından yerine getirilir.

Türkiye'de bir yılda 346 bin kişinin adli sicil kaydı silindi

Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de geçen yıl 346 bin 238 kişinin adli sicil kaydı silindi. Bunlardan mahkeme kararlarıyla adli sicil kaydı silinenlerin sayısı ise 58 bin 603 adet.

Suç ve suçluluk hareketinin izlenmesi, devletin etkin ve verimli çalışmasının temini, devlete güven ve saygının sağlanması, suç işleme konusunda caydırıcılığın sağlanması, tekerrürün azaltılması, mahkemelerin doğru karar vermelerine yardımcı olunması ve vatandaşların korunması amacıyla Adalet Bakanlığı sorumluluk alanında adli sicil sistemi kuruldu.

5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 2'nci maddesi uyarınca; hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk hukukuna göre tanınan mahkumiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye'de suç işlemiş olan yabancıların kayıtları da dahil tüm adli sicil bilgileri; mahallinde bilgisayar ortamına aktarılmasını takiben, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ndeki Merkezi Adli Sicil'de tutuluyor.