Sicil affı kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, kamu oyunda sicil affı olarak bilinen Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerine başlandı.

Tasarının tümü üzerinde MHP grubu adına söz alan Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, kara listelerin sadece Merkez Bankasında değil, Kredi Kayıt Bürosu A.Ş'de de tutulduğunu belirtti.

Bankaların, bu kurumun tuttuğu kayıtları esas aldığını ifade eden Serdaroğlu, ''Kara listeye girmek kolay çıkmak ise zor. Tasarıyla sadece Merkez Bankasındaki kayıtlar siliniyor. Kredi Kayıt Bürosu A.Ş'nin elindeki liste de mutlaka silinmeli. Yoksa boşa kürek çekmiş oluruz'' dedi.

Serderağlu, 2003 yılında, AK Parti iktidarının, ''krizi ve ekonominin kötü yönetilmesini'' gerekçe göstererek, Sicil Affı Kanunu çıkardığını hatırlatarak, AK Parti milletvekillerine, ''Şimdi bu sicil affını neye bağlayacaksınız?'' diye sordu.

AK Parti'nin 6 yıldır ekonomiyi tek başına yönettiğine dikkati çeken Serdaroğlu, şunları söyledi:

''Bu tasarı ekonominin kötü yönetilmesinin itirafıdır. Bu tasarı, 6 yıllık AKP iktidarının bozuk ekonomik sicilinin affı niteliğindedir. Ekonominin iyi yönetildiğini söylüyorsunuz. O kadar iyi yönettiniz de 6 yılda 1 milyonu aşkın vatandaş neden kara listelere girdi? Öyle bir hava estirdiniz, öyle bir pembe tablo çizdiniz ki millet size inandı ve ekonomi iyiye gidiyor zannetti. Kişi ve kuruluşları borçlandırmaya yönlendirdiniz. Şimdi ise bu balon patladı ve tüm gerçekler tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı.''

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan da 2003 yılında da buna benzer bir Sicil Affı Kanunu çıkartıldığını, ancak bu kanunun amacına ulaşmadığını söyledi.

''Bir tek kişi sicil affından yararlanacaksa bu yasa çıksın'' diyen Seyhan, tasarıyla Merkez Bankasındaki kayıtların silinmesinin öngörüldüğünü, ancak özel bankalara dokunulmadığını belirtti.

Tek başına sicil aflarının amacına ulaşmayacağını, Türkiye'de borçların da yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Seyhan, ''Gelin esnafın, kredi kartı mağdurlarının borçlarını yapılandıralım. Tasarıyla seçim öncesi, birkaç tane insanın oyunu almak için kısa vadeli çözüme gidiliyor, Bu çözüm hiçbir işe yaramaz. 1 yıl sonra, bu yasanın uygulanması sonucunda, affedilen borçluların yüzde 50'ye yakını yeniden kara listede olacak. Bu, vatandaşa zulme layık görmektir. Vatandaşın borç yapılandırmasını ve esnafın belini büken, üretimden uzaklaştıran nakit sıkıntısının çözümündeki kanunları da TBMM'de görüşmeyi bekliyoruz'' diye konuştu.

Konular