Darbe mağduriyetlerinin son bulması için sicil affını bekliyoruz


BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, 12 Eylül darbesi döneminde siyasî suçlara karışanlara sicil affı getirecek bir çalışma hazırlayarak hükümete verdiklerini söyledi. Çayır, “İktidarın, sicil affını Meclis’e getirmesini bekliyoruz.” dedi.

12 Eylül döneminde, ‘siyasi’ suçları sebebiyle sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanarak ‘suçlu’ bulunanlara sicil affı getirilmesi için yasal düzenleme yapılacak. Adli Sicil Kanunu’nda gerçekleştirilecek değişiklikler sayesinde darbeden dolayı cezaevinde bulunanlar serbest kalırken, sicillerinden dolayı mesleklerini icra edemeyen tıp, hukuk ve mühendislik mezunları işlerinin başına dönebilecek. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Çayır, bir süre önce heyet olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) ziyaret ettiklerini hatırlattı. 12 Eylül sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği cezaların sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. Çayır, “Yok hükmünde sayılsın. Çünkü olağanüstü dönemlerdir. Darbenin oluşturduğu mahkemelerin verdiği kararlara itibar edilmesin. Bir yere gidiyorsunuz karşınıza siciliniz çıkıyor. Kamu haklarından men, devam ediyor. Ufacık bir olaya karıştığınızda hepsini birlikte yatma tehlikesi var. İnfazın yanma tehlikesi var. 12 Eylül darbecilerini yargılarken, sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği cezaların sonuçlarının hâlâ hayatta olması çelişkidir. Bu çelişkiyi ortadan kaldırın demiştik. Eğer böyle bir adım atılırsa, doğru yapılmış olur. Darbenin yargılanması da inandırıcı olur.” diye konuştu.

Meclis’teki görüşmede Başba-kan’ın karşılarına Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Genel Sekreter Haluk İpek’i koyduğunu anlatan Çayır, şöyle devam etti: “Bir heyet oluşturmuşlardı. Heyet olarak onların karşısına geçtik. Başbakan, ‘Bu konuda yapmamız gereken ne varsa arkadaşlar çalışma yapsınlar, bize getirsinler, biz elimizden geleni yapalım.’ demiş. Biz de çalışma yaptık, götürdük. O çalışmanın neticesi de şu: Bataklığı kurutalım. Bataklığın adı da darbelerin verdiği cezaların yok sayılması. Öyle olursa doğru olur.”

Remzi Çayır, çalışmanın sağ veya sol fark etmeden yapılacağını söyledi: “O dönem darbe mahkemesinin yargıladığı sağcısı, solcusu, ülkücüsü, devrimcisi, akıncısı; kim varsa bununla ilgili aldığı mahkeme kararı yok hükmünde kabul edilmeli. Bu talebi de sayın Başbakan ‘yazılı hale getirin, elimizden ne geliyorsa yapalım’ demiş; Genel Sekreter Haluk İpek’in ifadesi. O görüşmede de bu ifade edilmişti, çalışacağız denilmişti. İktidardan bu çalışmayı TBMM’ye göndermesini bekliyoruz.”


Konular